Från jord till bord, god grön mat efter säsong

Godaste kanelbullarna

Godaste kanelbullarna

 

Hej! och välkommen till det allra första inlägget med det allra första receptet! Idag handlar det om mina godaste kanelbullar och vad jag har för planer för den här bloggen.

En stilla eftermiddag vid Växbo kvarn och världen speglar sig i den blanka vattenytan

Med ett brinnande intresse för hållbarhet hoppas jag med hjälp av god mat och berättelser från ett jordnära liv på landet att inspirera till att påbörja vägen mot en hållbarare livsstil, svänga ihop en härlig sallad av säsongens grönsaker, baka en kaka eller bara gå ut och lukta på en blomma.

Jag tror på att leva i nuet och ta tillvara på alla de små vardagliga rikedomarna som livet har att erbjuda. Det kan vara en solnedgång, att hålla i en dunig liten kyckling, att gå en tur i skogen med barn och hund för att plocka blåbär, eller helt enkelt njuta av en god måltid i trevligt sällskap.

Jag är en sån som tror att meningen med livet är att utvecklas, lära sig nya saker, vara nyfiken och att följa med på den spännande resa som livet erbjuder. För mig innebär det att vara öppen för förändringar och att ha så lite fördomar som möjligt om vem jag själv är och hur livet ska se ut. Jag tänker att förutsättningarna för den här bloggen är ungefär på samma sätt, den får växa fram under resans gång och blir förhoppningsvis bara bättre och bättre. Hoppas att ni vill följa med på min matresa!

Doften av nybakta kanelbullar är något av det ljuvligaste som finns, det sprider sig en hemtrevlig känsla i köket och tankarna förs till härliga barndomsminnen, det känns som om bullar och ett glas mjölk hör barndomen till. När jag själv blev mamma kändes det därför naturligt att jag skulle lära mig baka bullar, det här receptet är resultatet av mycket bullbakande och såhär tycker jag att det blev som godast.

Jag vill att mina bullar ska vara saftiga, mjuka och svämma över av knäckigt god kanelfyllning. Det här är mina knep för att få till de bästa bullarna: bra råvaror ger bra grundförutsättningar, sedan tycker jag att det blir bäst om man låter degen jäsa över natten, en fyllning med mycket smör, sirap och såklart riktigt mycket kanel gör också sitt till. Köp gärna äkta kanel, även kallad Ceylonkanel smakskillnaden är stor! Jag använder gärna dinkelmjöl när jag bakar, det ger en fylligare smak, är snällare mot magen och hälsosamt till på köpet.

Att knåda en deg är en härlig känsla tycker jag, att sedan kunna pensla bullarna med ägg från egna höns gör det hela ännu härligare

 

Ingredienser:

Ca 40 bullar

Deg

 • 50 g jäst
 • 5 dl mjölk
 • 0,5 dl strösocker
 • 1 dl ljus sirap
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk stött kardemumma
 • 13-15 dl dinkelmjöl eller vetemjöl
 • 150 g smör i kuber

Fyllning

 • 200 g smör rumsvarmt
 • 1 dl socker
 • 1 dl sirap
 • 4-5 msk kanel
 • 1 krm vaniljpulver el. 1 tsk vaniljsocker
 • ev. 0,5 dl riven mandelmassa

Pensling

 • 1 ägg uppvispat

Garnering

 • pärlsocker

Gör så här:

 1. Smula jästen i en bunke, om du tänker låta degen jäsa över natten räcker det med hälften (25 g). Värm mjölken i en kastrull till 37°c, häll lite av mjölken över jästen, blanda till jästen har löst sig och häll sedan i resten av mjölken.
 2. Rör i strösocker, sirap, salt och kardemumma och slutligen mjölet. Börja med lite mjöl (13 dl) och blanda i mer om det behövs, degen brukar gå ihop sig riktigt fint när man har arbetat den ett tag.
 3. Rör till sist i smöret i kuber (kylskåpskallt), arbeta degen smidig så att den släpper från bunkens kanter ca 10 min i maskin eller knåda i 10-15 min förhand.
 4. Låt jäsa i en övertäckt bunke, antingen till dubbel storlek i rumstemperatur ca 40 min eller i kylen under natten 12-48 timmar.
 5. Sätt ugnen på 250°c
 6. Blanda ingredienserna till fyllningen väl, kavla ut degen på en mjölad arbetsbänk till en rektangel ca 60 x 30 cm, bred på fyllningen, rulla ihop till en rulle och skär degen i 30-40 bitar beroende på hur stora bullar du vill ha. Lägg degämnena i bullpapper på en bakplåt och låt jäsa i 30 min.
 7. Pensla med ägget och garnera med pärlsocker (valfritt), grädda mitt i ugnen i 8-10 min.
 8. Njut!

Trevlig bakning!

Please follow and like us:


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *