Från jord till bord, god grön mat efter säsong

Ringblomsolja

Ringblomsolja

 

Ringblomsolja är perfekt att använda i hemgjorda salvor och som massageolja. Ringblommans läkande och vårdande egenskaper gör att den passar utmärkt i till exempel en ringblomssalva för vintertorra händer. Den är väldigt enkel att göra och så är det ett riktigt vackert och mysigt pyssel som passar fint att ägna sig åt på en solig förmiddag. Prova du också!

Det här behöver du:

  • en ren burk  med tättslutande lock
  • halvtorkade kronblad av ringblomma (Calendula Officinalis)
  • olja tex. olivolja, sesamolja eller mandelolja
  • Tålamod

Gör så här:

1. välj en burk, större eller mindre beroende på hur mycket olja du vill göra.

2. plocka en rejäl bukett ringblommor, kronbladen ska fylla upp hela burken. Den bästa tiden att skörda blommor och blad för torkning eller liknande är på förmiddagen en solig dag, när morgondaggen har torkat upp men innan solen steker som hetast (innan klockan ett).

3. plocka av kronbladen och lägg att torka i en torkställning, ett uppspänt myggnät eller en elektrisk tork. Låt torka minst över natten men gärna ett dygn, om du använder en elektrisk tork räcker det med några timmar använd så låg värme som möjligt. Undvik att ställa torkställningen i direkt solljus, det torkar bäst om det är mörkt, varmt och luftigt. Kronbladen behöver inte vara helt torra men man vill få bort det mesta av fukten för att undvika att det blir vätska i oljan och därmed riskera att det möglar.

4. se till att din burk är väl rengjord och torr, fyll burken med torkade ringblommor (löst packade). Häll över oljan så att den täcker kronbladen ordentligt. Om det blev mindre kronblad än du hade räknat med eller om du helt enkelt inte vill fylla hela burken så går det också bra,  principen är den samma, lika delar löst packade kronblad och olja.

5. nu återstår det bara att skruva på locket, ställa burken i ett söderfönster och vänta i cirka sex veckor, märk gärna burken med datum så att du har koll på hur länge den har stått . Det enda du behöver göra nu är att vända eller försiktigt skaka burken en gång per

Kronblad på torkning

dag.

 

6. när det gått sex veckor och du nästan glömt bort burken och kanske till och med har lite dåligt samvete för att inte har kommit ihåg att vända/skaka burken varje dag (lugn, det blir bra ändå) är det dags att sila bort kronbladen och hälla över oljan på burk eller flaska i väntan på att bli använd. Om du har bråttom går det såklart att bara låta det stå två till tre veckor, men effekten blir större om det får stå till sig ordentligt. Förvara mörkt och svalt. Hållbarheten är lång,minst ett par månader upp till ett år eller ännu längre.

Ringblommans blomkorgar är också vackra

Nu har du gjort din egen ringblomsolja! Det är en så härlig känsla att veta att man har gjort något från grund och med sina egna händer tycker jag. Och när man senare använder oljan kan man tänka på när man plockade de vackert solgula ringblommorna och påminnas om den härliga sommaren. Av ringblomsoljan och bivax  kan man göra en underbar ringblomssalva som passar utmärkt att smörja torra händer, fötter och tassar med. Den kan även hjälpa mot självsprickor, eksem och svårläkta sår.

Mitt recept på ringblomssalva kommer upp här på bloggen senare i höst.

Please follow and like us:


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *