Från jord till bord, god grön mat efter säsong

KONSERVERADE TOMATER

KONSERVERADE TOMATER

 

Konserverade tomater är inte bara bra mycket roligare än det låter utan också riktigt enkelt att göra. Lägg till några kvistar färsk basilika, en god olivolja och några klyftor vitlök och du har något fullkomligt  underbart, det är som hela sommarens ljuvlighet fångad i en burk. Använd i pastasås, grytor, avnjut som det är med en skiva nybakt bröd, mixa till en ‘tomatröra’ eller hitta på något annat smaskigt, möjligheterna är oändliga och hållbarheten lång. Det är helt enkelt ett utmärkt sätt att ta till vara på årets tomatskörd!

 

Glada kycklingar i tomatlådan!

Ingredienser:

  • tomater
  • örter tex. basilika, timjan och/eller oregano
  • vitlök
  • olivolja
  • salt
  • peppar

 

Gör så här:

1. sätt ugnen på 120, ställ in så många tomma glasburkar med skruvlock som du behöver. Tomaterna ska vara hårt packade i burken, det här är inget exakt recept, välj hur många burkar du vill göra beroende på hur många tomater du har, det viktiga är att tomaterna fyller hela burken.

2. låt de tomma burkarna steriliseras i ugnen i 10 minuter, koka locken i en kastrull i minst 5 minuter.

3. ta fram burkarna en i taget och fyll med tomater, örter och vitlöksklyftor. Packa hårt, det ska inte vara några stora luftfickor. Häll över några matskedar olivolja, salta och peppra efter smak. Sätt på locket men skruva inte åt för hårt, bara så att det precis blir lite motstånd.

4. ställ in burkarna i ugnen igen och låt dem stå tills det börjar bubbla ordentligt, ställ gärna en ugnsplåt under ifall att det skulle koka över. Ta ut burkarna och skruva åt locket ordentligt, låt svalna och förvara mörkt och svalt.

Nu har du konserverat dina tomater! För mig kändes det  lite extra roligt i år då jag har följt de små tomatplantorna ända sedan jag sådde dem på vårvintern, det är något speciellt med att ta till vara på det man själv har odlat.

 

Fiffi kontrollerar att växthuset är fritt från möss

Please follow and like us:


2 thoughts on “KONSERVERADE TOMATER”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *