Från jord till bord, god grön mat efter säsong

KRUSBÄRSMARMELAD med kanel och kardemumma

KRUSBÄRSMARMELAD med kanel och kardemumma

 Har du lite krusbär över? Då vill jag varmt rekommendera att du gör denna underbara krusbärsmarmelad men smak av kanel, kardemumma och vanilj! God till allt, kanske lite extra god på en skiva nybakat surdegsbröd en lugn söndagsmorgon (den är också god på tex. ett riskex en vardagskväll för den delen), blir du sugen på att prova går det till så här:

Ingredienser: 

  • 1 liter krusbär
  • o,3 dl vatten
  • 4 dl socker
  • 1 kanelstång
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 1 krm vaniljpulver el. 1/2 vaniljstång

 

Gör så här:

1. skölj och rensa bären, sjud bären tillsammans med vattnet i en tjockbottnad kastrull på låg värme tills bären börjar vätska sig och går att mosa.

2. blanda i sockret, kanelstången, kardemumman och vaniljen. Låt småkoka i ca 45 minuter.

3. gör marmeladtestet ; lägg en klick marmelad på en assiett och ställ in i kylen tills marmeladen har svalnat, dra fingret (eller en sked) genom marmeladen; flyter den ihop är den för lös och behöver koka ett tag till. Eller koka till 107-108 ° om du har en kökstermometer.

4. häll upp på väl rengjorda och steriliserade burkar, låter du den stå mörkt och svalt håller den sig minst en månad men ofta mycket längre min marmelad brukar stå sig hela vintern i jordkällaren.

En burk marmelad är en fin liten gå-bort-present
Rensa krusbären noga, ta bort det lilla “blomfnaset” och stjälken
Kanel och kardemumma ger den här marmeladen det där lilla extra

 

 

 

Please follow and like us:


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *