Från jord till bord, god grön mat efter säsong

Lingonkolapaj med choklad och höstmörker

Lingonkolapaj med choklad och höstmörker

När jag var ute och promenerade idag blev jag överraskad av höstmörkret, visst har jag märkt att det skymmer tidigare och tidigare och att trädens löv sakta börjat skifta färg men det har ändå inte riktigt sjunkit in att sommaren är slut innan den ens hann börja (känns det som), men nu går det inte att förneka längre, hösten är definitivt här! Och det gör mig egentligen inget, om jag skulle tvingas välja en favoritårstid skulle det nog vara hösten med alla vackra färger, skogarna fulla med svamp och bär, dansande dimmor och en melankolisk känsla av att detta dramatiska skådespel är som en slags naturens dödsdans, ett storslaget farväl innan allt återigen går i vila för vintern.

Men låt mig nu komma till saken; nämligen dagens recept, en härlig lingonkolapaj med chokladtäcke. Jag älskar paj i alla dess former och med en fyllning av lingonkola och mörk choklad kan det inte bli bättre. Det är trevligt att använda sig av råvaror som är både i säsong och närodlade tycker jag och därför kändes det lite extra roligt att svänga ihop något smarrigt av lingon som jag själv har plockat i skogen precis runt knuten. Om du har möjlighet skulle jag varmt rekommendera att du tar dig ut i närmsta skog och plockar lingonen till den här pajen, då blir det som en hel liten upplevelse och inte bara en paj. Det går såklart även bra att använda frysta lingon och det blir (nästan) lika gott 😉

 

Ingredienser:

Pajskal

 • 3 dl dinkelmjöl el. vetemjöl
 • 2 msk strösocker
 • en liten nypa salt
 • 100 g smör
 • 1 äggula
 • 2 msk vatten

Lingonkolafyllning

 • 2 dl lingon (färska el. frysta)
 • 1 dl grädde
 • 1 dl socker
 • 1 dl sirap
 • 100 g smör

Chokladtäcke 

 • 100 g mörk choklad
 • 1 dl grädde

 

Gör så här:

1. sätt ugnen på 250°c

2. blanda de torra ingredienserna till pajskalet i en bunke (mjöl, socker, salt) tillsätt smöret och nyp ihop, rör ner äggulan och vattnet. Tryck ut i en form ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Nagga botten och grädda mitt i ugnen i ca 12 min. Ställ att svalna.

3. koka upp lingonen i en kastrull (eventuellt med en matsked vatten för att undvika att lingonen bränner fast) så att de blir tillräckligt mjuka för att passeras genom en sil. Eller mixa dem släta i en mixer, då behöver du inte koka dem först. Koka lingon, grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull till 116-120°c eller gör kulprovet; droppa ner några droppar av kolasmeten i ett glas med kallt vatten om det går att rulla smeten till en liten kula som fortfarande är mjuk är kolan färdig. Rör ned smöret, häll i smeten i pajskalet och låt svalna.

4. hacka chokladen och lägg den i en bunke, värm grädden (den ska inte koka) och häll över chokladen, rör försiktigt tills chokladen har smält och smeten har blivit lätt glansig, bred ut i ett jämt lager över kolasmeten (se till att kolan är  någorlunda stabil innan du häller på chokladlagret) ställ att svalna. Den här pajen går utmärkt att förbereda dagen innan och ska helst stå till sig ett par timmar innan den är klar för servering. Garnera gärna med till exempel färska lingon eller något annat gott och vackert.

Trevlig bakning!

En paj som passar fint till höstens lite festligare tillfällen

Please follow and like us:


1 thought on “Lingonkolapaj med choklad och höstmörker”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *