Från jord till bord, god grön mat efter säsong

Att ta tillvara på skörden, torkade tomater

Att ta tillvara på skörden, torkade tomater

Här hos oss är hösten en tid då det är fullt upp med att ta tillvara på gåvorna ur naturens skafferi, skörda, sylta, safta, frysa och torka, nu är det hög tid att fylla upp förråden inför vintern.

       

Torkning är ett alldeles utmärkt sätt att lagra allt från tomater till äpplen och svamp, enkelt är det också, särskilt om man råkar ha en elektrisktorkapparat. I år torkar jag tomat, rönnbär, svamp (karljohan och kantarell) och lite plommon och äpplen blir det förhoppningsvis också framöver. Här tänkte jag beskriva hur du kan göra om du också vill prova att torka tomater, ungefär samma principer gäller om man vill torka svamp, plommon och så vidare.

Torkade tomater

Gör så här: Välj ut ett gäng fasta och fina tomater, skär i tunna skivor ca 1 cm. Lägg tomatskivorna i torken ett lager per våning det är viktigt att de inte ligger över varandra. Om du inte har tillgång till en elektrisk tork går det också att torka dem i ugnen på lägsta värmen (inte över 50°c) med ugnsluckan på glänt, lägg tomaterna på en plåt med bakplåtspapper. Hur lång tid det tar innan tomaterna har torkat beror på vilken metod du väljer; i torkmaskin ca 1-2 dygn (känn efter, inte tort = behöver mer tid i torken)  i ugn ca 10 timmar, sedan går det att  eftertorka tomaterna på ett torkställ eller tidningspapper om det känns som  de behöver torka mera. Förvara i en lufttät burk el. liknande, undvik direkt solljus.

 

I köksfönstret hänger egenodlad vitlök och tomater på eftermognad
En vacker höstbukett med bland annat rävsvans, ringblomma, hundkex och myskmalva
Rönnen står i ett hörn av trädgården och påminner om årstidernas växlingar på ett väldigt trevligt sätt
Nu är de sista tomaterna skördade
Solrosorna är självsådda från fågelfrö, de skiner som värmande solar i höstmörkret och snart kommer små sparvar och talgoxar sitta och kalasa på fröna

Det var allt för den här gången, nu ska jag ställa mig vid spisen och koka äppelmos

Please follow and like us:


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *