Att ta tillvara på skörden, torkade tomater

Här hos oss är hösten en tid då det är fullt upp med att ta tillvara på gåvorna ur naturens skafferi, skörda, sylta, safta, frysa och torka, nu är det hög tid att fylla upp förråden inför vintern.
Torkning är ett alldeles utmärkt sätt att lagra allt från tomater till äpplen och svamp, enkelt är det också, särskilt om man råkar ha en elektrisktorkapparat. I år torkar jag tomat, rönnbär, svamp (karljohan och kantarell) och lite plommon och äpplen blir det förhoppningsvis också framöver. Här tänkte jag beskriva hur du kan göra om du också vill prova att torka tomater, ungefär samma principer gäller om man vill torka svamp, plommon och så vidare.
Torkade tomat
er
Gör så här: Välj ut ett gäng fasta och fina tomater, skär i tunna skivor ca 1 cm. Lägg tomatskivorna i torken ett lager per våning det är viktigt att de inte ligger över varandra. Om du inte har tillgång till en elektrisk tork går det också att torka dem i ugnen på lägsta värmen (inte över 50°c) med ugnsluckan på glänt, lägg tomaterna på en plåt med bakplåtspapper. Hur lång tid det tar innan tomaterna har torkat beror på vilken metod du väljer; i torkmaskin ca 1-2 dygn (känn efter, inte tort = behöver mer tid i torken) i ugn ca 10 timmar, sedan går det att eftertorka tomaterna på ett torkställ eller tidningspapper om det känns som de behöver torka mera. Förvara i en lufttät burk el. liknande, undvik direkt solljus.





Det var allt för den här gången, nu ska jag ställa mig vid spisen och koka äppelmos