Från jord till bord, god grön mat efter säsong

Kaffe på två sätt

Kaffe på två sätt

Kaffe är en alldeles utmärkt uppfinning, här serveras det på två lite annorlunda sätt, turkiskt kaffe som har blivit min nya storfavorit i kaffe väg och en underbart lyxig kaffesmoothie.

 

Kaffesmoothie

En gudomlig smoothie med smak av kaffe, rostade hasselnötter och lönnsirap. Servera kyld eller ljummen i ett snyggt glas, perfekt att dela med någon du tycker lite extra om eller dricka själv när du vill lyxa till vardagen lite. Det här kan mycketväl vara den godaste kaffedryck jag har druckit om jag får säga det själv, hemligheten ligger i de rostade nötterna som tar det hela till en helt ny nivå.

portioner: 1 stort glas eller 2 små

   

Ingredienser:

1 dl rostade hasselnötter

1 dl rostade cashewnötter

2-3 dl vatten

2-3 msk espresso (färdig bryggt)

1 msk lönnsirap

1 krm vaniljpulver

1 krm kardemumma

1 liten nypa salt

Gör så här:

1. rosta nötterna i en stekpanna tills de har fått fin färg och skalet släpper från hasselnötterna, gnugga hasselnötterna i en trasa eller ett hushållspapper så att det mesta av skalet försvinner, Låt svalna.

2. mixa samtliga ingredienser i en mixer till önskad konsistens. Tillsätt mer kaffe om du vill ha en starkare kaffesmak och mer lönnsirap om du vill ha en sötare dryck eller byt ut lönnsirapen mot rårörsocker om du föredrar det.

 

 

 

Turkiskt kaffe

Turkiskt kaffe (eller arabiskt eller grekiskt kaffe beroende på vart i världen du är) är ett kaffe som är bryggt på finmalna kaffebönor vanligen  i en hög avsmalnande kanna kallad ibrik och ges 3-4 uppkok och kryddas med kardemumma och socker. Själv brukar jag hoppa över sockret och använder en alldeles vanlig liten kastrull, det funkar utmärkt det med resultatet blir ett underbart smakrikt, fylligt och kryddigt kaffe. Har du inte druckit turkiskt kaffe någon gång tycker jag att du ska prova! Du hittar det i välsorterade mataffärer eller specialbutiker med delikatesser från mellanöstern också kända som “invandrarbutiker” väl värda ett besök förresten nu när vi ändå pratar om det, kika in och botanisera mellan hyllorna med okända varor och våga dig på att köpa något nytt som du kanske aldrig har smakat förut eller återse en gammal favorit. Slut ögonen och andas in doften av kryddor och låt dig förflyttas till ett främmande land. Jag ser det lite som en resa i miniformat nu har du möjlighet att upptäcka en annan matkultur utan att boka varken flygbiljett eller hotellrum eller ordna kattvakt, ett perfekt litet vardagsäventyr enligt mig, fast det kommer ju i och för sig från en som läser recept som andra läser skönlitteratur men kanske finns det fler matnördar där ute. Ska hon inte komma till saken nån gång kanske du undra nu, jo det ska jag, så här gör du alltså:

Grundrecept:

1 matsked kaffepulver per kopp kokande vatten (liten kopp typ espresso eller mockakopp) smaksätt eventuellt med mer kardemumma och söta efter behag.

Gör så här:

1. mät upp vattnet i en liten kastrull, ha i så mycket socker du vill ha och låt koka upp, tillsätt kaffet och rör om, låt koka upp, tag från värmen och rör om. Låt kaffet få 3-4 uppkok.

2. häll upp i små koppar tillsätt eventuellt ett per droppar kallt vatten för att få sumpen att sjunka till botten snabbare (turkiskt kaffe dricks med sumpen i kvar i koppen, sumpen dricks inte) servera gärna tillsammans med ett litet sött bakverk och ett stort glas kallt vatten.

 

Det var allt för den här gången, trevlig fika!

 

 

 

 

 

Please follow and like us:


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *