Från jord till bord, god grön mat efter säsong

Grönkål

Grönkål

Låt mig presentera ett nytt återkommande inslag här på bloggen, nämligen månadens grönsak!

Tanken med månadens grönsak är att lyfta fram en grönsak som är i säsong och som jag tycker förtjänar lite extra uppmärksamhet, kanske är det en av säsongens absoluta favoriter som till exempel sparris på våren och jordgubbar på sommaren eller en råvara som har hamnat lite i skymundan som jag tycker är värd att dra fram i rampljuset eller också så kan det handla om grönsaker som rent av är lite av en utmaning, en stackars grönsak som har fått stora tråk-stämpeln och hitintills varit dömd till att föra en tynande tillvaro längst in i kylskåpets grönsakslåda ända tills den slutligen upptäcks i ett både oigenkännligt och oätligt skick. Eller kanske så är det en gammal trotjänare som är både nyttig och god som jag försöker hitta nya sidor av. Jag bjuder på ett par recept där grönsaken i fråga har huvudrollen och visar upp sig från sina bästa sidor, förhoppningsvis lyckas jag övertyga både dig och mig om att den förtjänar att användas mer (eller ännu mer om det är något du redan använder i din matlagning) och kanske hittar vi tillsammans både en och två nya favoriter.

Jag ser fram emot att presentera det här månadens grönsak för er och jag hoppas att ni gillar det här nya upplägget lika mycket som jag det känns både roligt och tryggt att ha ett återkommande inslag och min ambition är att presentera en ny grönsak i början av varje månad från och med nu.

Men nu ska det handla om grönkål, rik på C-vitamin, A-vitamin, järn och lutein, en riktig supergrönsak helt enkelt! Den förekommer vanligen på julbordet men eftersom den är både god och nyttig tycker jag att den förtjänar att ta plats i köket även vid andra tillfällen. Grönkålen är dessutom tålig om man vill odla den själv den klarar både frost och snö och kan gärna stå kvar under snötäcket och plockas av efter hand, den  är alltså väl anpassad till det svenska klimatet det är en anledning till att gilla den lite extra mycket, att anpassa sin kost till att innehålla mestadels närodlade grönsaker är ett viktigt steg för en hållbar framtid.

Grönkålsdryck

En uppiggande gröndrink med sting, servera som en lättare frukost, kvällsmat, mellanmål eller kanske som förrätt. Fina ingredienser som grönkål, selleri, ingefära och citron gör den här drycken till en riktig hälsobomb!

Ingredienser:

 • 100 g grönkål
 • 1 stort grönt äpple
 • 10 cm gurka
 • 1 selleri stjälk
 • 1 tumstor bit ingefära
 • 1 citron
 • 4 dl kalt vatten

Gör så här:

1. hacka grönkålen, skär gurka selleri och äpple i minder bitar och mixa tillsammans med övriga ingredienser.

2. sila genom en finmaskig sil använd en sked för att pressa ut så mycket vätska som möjligt. Serveras med fördel väl kyld.

 Grönkålspesto

 

Gott på nybakat bröd, till pastan osv. Vill du ha en pesto som är mera “klassisk” i smaken går det bra att tillsätta en kruka färsk basilika, nötter olja och ost kan naturligtvis också varieras.

Ingredienser:

 • 1 dl rostade mandlar
 • 125 g hackad grönkål
 • 1 vitlöksklyfta
 • 2 1/2 dl olivolja
 • 50 g riven lagrad getost eller parmesanost
 • ca 1/2 citron saft och skal
 • salt och peppar

 

Gör så här: 

1. rosta mandlarna i en stekpanna tills de får en fin gyllenbrun färg, skölj och hacka grönkålen, riv osten och vitlöken.

2. kör mandlar, grönkål, olja, ost och vitlök i en mixer eller matberedare till önskad konsistens, smaka av med citronsaft och rivet citronskal, salt och peppar.

 

 

Berbere stekt grönkål och kikärtor

Kryddiga kikärtor och grönkål stekta i berbere – en kryddmix från Etiopien. Servera i en vacker skål tillsammans med till exempel quinoa, en god sallad, ångkokt pumpa och eventuellt lite fetaost eller rostade nötter. Variera gärna genom att byta  kikärtorna mot till exempel kidneybönor och servera tillsammans med dina favorit tillbehör. Berbere kryddmix hittar du i välsorterade mataffärer eller specialbutiker eller så gör du din egen!

Ingredienser:

 • 4-5 stjälkar grönkål ca 100 g
 • kikärtor 200 g
 • 1 gul lök
 • 1 vitlöksklyfta
 • 2-3 msk olivolja
 • 1,5 tsk berbere kryddmix
 • 1 tsk medelstark curry
 • salt

Gör så här: hacka lök och vitlök och fräs tillsammans med kryddorna och oljan i en stekpanna någon minut, om du inte vill ha det så starkt kan du börja med en mindre mängd och sedan smaka av med mera kryddor mot slutet. Strimla grönkålen och skölj kikärtorna (förkokta) blanda ner i stekpannan och stek i några minuter tills grönkålen börjar mjukna, smaka av med salt och ev. mer kryddor. Servera med valfria tillbehör.

Grönkål är också god i exempelvis risotto, soppor eller paj, i sallad (lätt förvälld eller späda blad) i en grön smoothie eller i en stuvning förstås. Prova också att  rosta inoljade grönkålsblad (ta bort stammen) i ugnen på 225°c i ca 4-6 minuter så får du härligt krispiga grönkålschips eller stek grönkål och vitlök i olivolja några minuter, ha eventuellt i en klick smör mot slutet, salta och peppra och blanda med pasta eller använd som tillbehör.

våran grönkål ute i trädgården i somras, till våren vill jag så ännu mer grönkål och flera sorter
En av unghönsen på hjälper till med skadedjursbekämpning (hon tycker om sniglar och kållarver)

Har du något favorit recept med grönkål, eller förslag på grönsak till nästa månad?

Please follow and like us:


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *