Från jord till bord, god grön mat efter säsong

Synnöves Starka Ingefärspepparkakor

Synnöves Starka Ingefärspepparkakor

De här ingefärspepparkakorna är försvinnande goda, perfekt knapriga med härligt sting från ingefäran och en lätt ton av kola. Om du liksom jag är tokig i ingefära är dessa kakor ett absolut måste inför julens festligheter. Jag kan till och med säga att om jag skulle vara tvingad att välja ett endaste recept att baka inför jul (ve och fasa) då skulle jag välja dessa helt fantastiska ingefärspepparkakor (ja till och med de gamla hederliga klassiska pepparkakorna skulle få stryka på foten till förmån för dessa små godingar) Prova du också så förstår du vad jag menar! En annan sak som är lite fin med de här kakorna är att de inte behöver kavlas ut, det är busenkelt att ta fram en rulle ur kylen, skära upp och grädda några minuter så har du nybakta kakor på ett kick till exempel om du får oväntat besök eller drabbas av akut kaksug. Ett annat tips är att knyta ett vackert band runt ett gäng kakor och ge bort i julklapp eller varför inte lägga dem i en söt gammal plåtburk.

Ingredienser:

  • 210 g smör
  • 210 g strösocker
  • 210 g sirap
  • 3 msk riven ingefära
  • 8 dl vetemjöl eller siktat dinkelmjöl
  • 1 tsk bikarbonat

 

Gör så här:

1. Mät upp socker, smör och sirap i en tjockbottnad kastrull, värm försiktigt tills sockerkristallerna har lösts upp, det ska ej koka. Låt svalna av tills det är fingervarmt.

2. Riv ingefäran (det bästa är om du har färsk ingefära men det går också att använda torkad) och lägg i en bunke. Häll över socker, smör och siraps blandningen och tillsätt mjöl och bikarbonat. Rör ihop och forma till längder som du packar in i bakplåtspapper eller plastfolie och lägger in i kylen för att stelna, gärna över natten men någon timme borde räcka om du har bråttom.

3. Sätt ugnen på 225°c

4. Ta ut en längd ur kylskåpet och skär tunna skivor ca 1/2 – 1 cm lägg på en smörjd plåt eller en plåt täckt med bakplåtspapper, grädda mitt i ugnen i 5-7 minuter.

Trevlig bakning!

Och till sist vill jag passa på att önska er alla en riktigt god jul!

Please follow and like us:


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *