Från jord till bord, god grön mat efter säsong

Ringblomssalva

Ringblomssalva

En vårdande salva med ringblomma vars läkande egenskaper gör att den passar perfekt på vintertorra händer, fötter, tassar, you name it! Den är helt enkelt en riktig räddare i nöden för torr hud och kan även verka läkande på självsprickor, små sår osv. dessutom är listan över ingredienser kort och garanterat fri från konstigheter. Sa jag att den är förvånansvärt lätt att göra också?! Det finns absolut ingen anledning till varför du inte skulle testa att göra din egen ringblomssalva!

 

Ingredienser:

 • 50 g bivax
 • 100 ml ringblomsolja
 • 100 ml olivolja

 

Gör så här:

1. Leta fram ett par burkar i storlek mindre eller köp burkar speciellt avsedda för salvor (ofta gjorda i mörkt glas för att inte ljuset ska påverka kvaliten på produkten) se till att burkarna är väl rengjorda.

2. Skär loss och väg upp 50 g bivax (en liten elektrisk köksvåg är praktisk att ha till allt möjligt, har du inte tillgång till någon våg motsvarar 50 g bivax hackat i mindre bitar ca 1 dl)

3. Värm oljan i vattenbad till ca 90°c  dra från värmen och blanda ner bivaxet i oljan , låt smälta samman, ta ur vattenbadet och låt svalna under omrörning. Rör om mer eller mindre konstant under avsvalningen för att uppnå en jämn konsistens (har du inget emot lite klumpar kan det räcka med att röra om ett par gånger, men jag skulle rekommendera att du gör dig besväret att röra riktigt ordentligt, då blir resultatet som allra bäst!)

4. Fyll dina burkar med den avsvalnade salvan och knåpa eventuellt ihop en liten etikett om du känner dig lite extra pysslig

 

Några små tips:

 • Det är enkelt att variera konsistensen på salvan genom att öka eller minska mängden bivax, föredrar du en fastare salva tillsätt helt enkelt lite mera bivax (tänk på att salvan blir fastare i konsistensen när den har svalnat helt)
 • Tillsätt några droppar valfri eterisk olja till exempel lavendel om du vill ha en doftsatt salva
 • Om du är orolig för hållbarheten går det bra att tillsätta några droppar E-vitamin. Jag brukar inte tycka att det är nödvändigt, min förra sats salva har hållit sig bra i rumstemperatur i drygt att halvår och skulle nog ha hålli t sig ännu längre om den inte hade hunnit ta slut
 • Köp gärna bivax från din lokala biodlare eller klicka hem det från nätet hos till exempel Organic Makers
 • Det går bra att bara använda ringblomsolja eller att utesluta den helt och använda olivolja eller annan valfri olja.
 • Har du ingen hemmagjord ringblomsolja går det utmärkt att köpa en färdig flaska
 • Undvik att hälla ut resterna av salvan i avloppet när du ska rengöra redskap och liknande så slipper du stopp i avloppet. Värm istället redskapen och torka rent, diska därefter som vanligt.
 • Vill du ha fler tips på hudvårdsprodukter som du enkelt kan göra hemma tycker jag att du ska kika in hos Karin Evelina sjukt fina bilder tar hon också, väl värt ett besök!

Eftersom det här är mitt första inlägg 2018 passar jag på att önska alla ett riktigt gott nytt år!

Please follow and like us:


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *