Från jord till bord, god grön mat efter säsong

Kastrullbröd med äpplen och valnötter

Kastrullbröd med äpplen och valnötter

Det här är ett bröd jag har bakat mycket senaste tiden, äpplena gör det alldeles ljuvligt saftigt och ger tillsammans med valnötter och kummin en fin smak. Jag är väldigt förtjust i kalljästa degar, och att det här brödet är extra smidigt då det inte behöver knådas en massa utan det är bara att röra ihop på kvällen och låta jäsningen göra jobbet över natten. Nästa morgon formar du  till brödet på ett mjölat bakbord och stjälper ner det i en kastrull. Enklare och godare bröd får man leta efter! Dessutom är det lätt att variera byt till exempel ut hälften av äpplena mot morot, blanda i lite grahamsmjöl, byt ut valnötterna mot andra nötter och frön eller hoppa över nötterna helt, krydda med de klassiska brödkryddorna kummin, fänkål och anis. Eller hitta på något annat kul, här är det fritt fram att inspireras och exprimmentera! Tänk bara på att mängden mjöl och vatten eventuellt kan behöva justeras om du gör stora ändringar i receptet.

 

Ingredienser:     

  • 8 dl (480 g) siktat dinkelmjöl + extra till utbakning
  • 1/4 pkt. jäst eller ca 1/2 – 1/4 paket torrjäst
  • 3 1/2 dl kallt vatten
  • 3 dl (ca 200 g) rivet äpple
  • 1 dl hackade valnötter
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk kummin

Gör så här:

1. Blanda torrjästen med mjölet i en bunke och låt stå i 10 minuter eller rör ut jästen med vattnet om du använder färsk jäst. Grovriv äpplena, stöt kumminfröna lätt i en mortel och blanda samtliga ingredienser till en löst sammanhållen deg, jag brukar röra degen med en träslev i några minuter. Täck över bunken och låt jäsa i kylen över natten om du vill vänta längre med att baka ut degen går det också bra, den klarar sig utan problem upp till 24 timmar i kylen (kanske ännu längre).

2. Sätt ugnen på 250°c. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord med hjälp av en slickepott, använd slickepotten eller en degskrapa för att vända runt degen några gånger tills den får en rund form, låt jäsa övertäckt i en timme.

3. Förvärm en kastrull ca 18 cm i diameter i ugnen i några minuter, ta ut kastrullen och strö lite mjöl i bottnen av kastrullen häll eventuellt i några droppar olja om du är rädd för att brödet ska fastna. Lägg försiktigt ner degen i kastrullen och grädda i mitten av ugnen på 250°c i 15 minuter, sänk sedan värmen till 200°c och grädda i ca 45 minuter. Ta ut brödet ur ugnen, lossa brödet från kanten med hjälp av en kniv om det behövs, brödet brukar vanligen släppa kanterna när det är färdig gräddat . Låt svalna inlindat i en handduk på ett galler.

Trevlig bakning!

 

Please follow and like us:


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *