Från jord till bord, god grön mat efter säsong

Chokladpraliner med apelsintryffel

Chokladpraliner med apelsintryffel

Underbara chokladpraliner med smak av mörk choklad och apelsin, är du en choklad-älskare? I sådana fall är dessa små godbitarna som gjorda för dig. Att göra egna praliner är enklare än man kanske först kan tro och framför allt så är det förfärligt roligt!

 

Ingredienser:

  • 1 dl vispgrädde
  • 300 g mörk choklad
  • 2 msk apelsinsaft
  • 2 msk rumsvarmt smör
  • 1 krm vaniljpulver
  • finrivet skal från en halv apelsin

200 g mörk choklad att doppa i

Gör så här:

1. Hacka chokladen och låt grädden koka upp

2. Häll grädden över chokladen och rör tills chokladen har smält, blanda i smör, apelsinsaft och skal och vaniljpulvret fortsätt att röra tills smeten har tjocknat något.

3. Låt tryffeln att svalna i kylen i  ca 1 timme.

4. Rulla tryffelsmeten till kulor. Lite kakao på fingertopparna kan underlätta rullningen om det känns för kladdigt och svårformat.

5. Smält chokladen varsamt i vattenbad och doppa kulorna i chokladen. Har du bemödat dig om att temperera chokladen kan det vara bra att tänka på att tryffelkulorna då bör hålla rumstemperatur vid doppningen. Annars är det lättare att doppa kulorna om de har fått stå att stelna i kylen 1-2 timmar.

Överkurs

Om du vill så kan du temperera chokladen innan du doppar dina praliner. Den här biten kan vara lite knepig och är absolut inget måste, det smakar precis lika gott även om chokladen inte är tempererad. Däremot får man inte samma fina glansiga yta och går miste om det klassiska “knäcket” och chokladen har även en tendens att smälta lättare om den inte är tempererad (=kladdiga fingrar). Här kan du hitta mer ingående information om hur du går till väga för att temperera choklad och också lite tips på hur du kan göra för att få så snygga praliner som möjligt utan att temperera chokladen.

Passa på att njuta av solen, det känns så härligt att vi går mot vår och ljusare tider igen!

Please follow and like us:


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *