Från jord till bord, god grön mat efter säsong

Citrussallad

Citrussallad

Inget piggar upp en gråtrist vinterdag som en färgglad C-vitamin kick i form av en citrussallad! Så här års känns det verkligen som att man behöver fylla på energireserven efter en lång och mörk vinter (nåja, det är fortfarande vinter men det har i alla fall blivit lite ljusare och man börjar känna att det finns hopp om livet) jag laddar batterierna genom att dricka massvis med gröna smoothies, se till att vara ute lite extra länge de dagar solen behagar titta fram och så gör jag den här smaskiga citrussalladen smaksatt med kardemumma.

Ingredienser:

  • 5-6 citrusfrukter ( jag använde blodapelsiner, apelsiner och grapefrukt men känn dig fri att välja dina egna favoriter)

“Sockerlag” 

  • 1/2 dl vatten
  • 1-2 msk honung
  • 1 tsk stöt kardemumma
  • 1 krm vaniljpulver

Gör så här:

1. Låt vatten, honung, vaniljpulver och kardemumma koka upp, ställ lagen att svalna

2. Skär av toppen och botten på citrusfrukterna, skär sedan bort resten av skalet och skär i centimeter tjocka skivor

3. Häll lagen över citrusfrukterna, blanda och servera på ett snyggt fat eller skål. Låt gärna stå och dra i ca 30 min.

Serveringsförslag: toppa med hackad choklad och nötter, servera med vaniljglass, en sockerkaka, på frukostgröten eller ät som den är som ett fräscht mellanmål.

Nu har startskottet gått! Årets odlingssäsong är igång, första fröet är sått och på kvällarna försöker jag skapa lite ordning bland alla fröer, planer och ambitioner

Jag inser nu att både det här receptet och förra innehåller apelsiner, vilket kanske inte är så konstigt då det är högsäsong för citrusfrukter nu. Så jag tänkte vara lite fräck och kalla apelsin för en grönsak (jaja, jag vet det är en frukt) och därmed förklara apelsinen till månadens grönsak!

Please follow and like us:


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *