Från jord till bord, god grön mat efter säsong

Gyllene Kikärtsplättar

Gyllene Kikärtsplättar

Pannkakor och plättar är en storfavorit i mitt kök, och jag är ständigt på jakt efter nya recept. Det här receptet har varit ett av mina favoriter på senaste tiden det är gott, lättlagat, veganskt och dessutom naturligt fritt från gluten. Det är helt enkelt ett sånt recept där man inte behöver kompromissa med något, de är supernyttiga, supergoda och super enkla att göra på samma gång, precis som jag vill ha det! 

Gyllene kikärtsplättar

  • 2 dl kikärtsmjöl
  • 2 dl bovetemjöl
  • 2 tsk gurkmeja
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 1 tsk kumminfrön
  • en nypa salt
  • 6 dl vatten

Gör så här:

1. Stöt fänkåls och kumminfrön lätt i en mortel, blanda samtliga torra ingredienser i en skål. Börja med att röra ned hälften av vattnet för att lättare få en klumpfri smet, tillsätt resten av vattnet och vispa ihop till en jämn smet.

2. Låt stå och svälla i ca 30 minuter, gärna längre.

3. Hetta upp en stekpanna eller plättjärn och grädda plättarna på båda sidorna.

Serveringsförslag

Servera med beluga linser, krämig tahinisås och massvis med groddar, sallad och annat trevligt grönt du råkar ha i kylen för tillfället.

Marinerade beluga linser

  • 1 dl beluga linser
  • 2 dl lättsaltat vatten
  • 2 msk olivolja
  • saft och skal från 1/2 citron
  • örtsalt
  • 1 krm spiskummin
  • någon nypa timjan, torkad eller hackad färsk

Gör så här:

1. Skölj linserna och koka på svag värme i ca 20 min, linserna ska fortfarande hålla ihop och ha lite tuggmotstånd kvar när de är färdiga.

2. Blanda övriga ingredienser i en skål, skölj linserna och häll i dem i marinaden när de fortfarande är varma så tar de åt sig smakerna bättre.

3. Låt stå och marineras i 10-30 min (de kan med fördel stå längre tex. över natten, perfekt om man vill förbereda)

Tahinisås

  • 3 msk tahini
  • 2 msk citronsaft
  • 2 msk olivolja
  • 7 msk vatten eller efter tycke
  • salt och peppar

Gör så här: 

1. Blanda samtliga ingredienser, tillsätt vatten för att uppnå önskad konsistens, smaka av med salt och peppar.

2. Vill du ha lite extra smak så är vitlök, citronskal, chilipulver, och riven ingefära alla goda smaksättare, var för sig eller i valfri kombination.

Några tips

  • 1 sats plättar och tillbehör räcker till ca 4 små portioner
  • Har du en vegan på besök? Tänk på att välja ett annat matfett än smör tex. kokosfett eller rapsolja, då blir hela receptet veganskt.
  • Låt fantasin flöda, dessa plättar kan agera både mellanmål, förrätt och huvudrätt beroende på vilka tillbehör de får sällskap av.
  • Byt ut fänkåls och kumminfrön mot tex. korianderfrön eller uteslut dem helt, anpassa helt enkelt kryddningen efter dina egna smaklökar!
  • Dessa plättar är både glutenfria och veganska och passar därför alla.

Behind the scenes- kaos, maler bovete mjöl och häller i återanvänd papperspåse, skriver anteckningar i receptboken, rör ihop en smet, grytor som puttrar på spisen, en hjälpreda med snabba små händer i kökssoffan och med största sannolikhet en hungrig katten Johansson springandes runt benen.

 

Please follow and like us:


2 thoughts on “Gyllene Kikärtsplättar”

  • Men mums, det här låter ju jättegott! Jag har länge tänkt att jag ska testa att göra pannkakor eller plättar med kikärtsmjöl men liksom inte kommit till skott. Men nu tror jag det får bli av så jag kan testa ditt recept.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *