Från jord till bord, god grön mat efter säsong

Mandelmassa utan socker

Mandelmassa utan socker

 

 

På jakt efter lite sista minuten påskgodis recept? Då har du hittat rätt! Hemmagjord mandelmassa är svårslagen tycker jag, forma till små ägg och doppa i choklad eller smaksätt med till exempel apelsin, vanilj, lingonpulver, citron, eller varför inte basilika och vips har du ett alldeles förträffligt påskgodis som både känns lyxigt och är enkelt att göra. I år valde jag att göra en sockerfri variant på mandelmassa och en som är både vegansk och sockerfri, dels eftersom jag har ett litet småbarn hemma, dels eftersom jag just nu dras mer och mer mot det veganska köket och tycker att det är roligt med utmaningar som att till exempel baka utan socker. Känner du dig inte riktigt redo för dessa nyttiga godbitar eller om du inte har tid att göra egen mandelmassa vill jag ändå tipsa om att köpa en rulle mandelmassa och smaksätta och/eller dopa i choklad, det är enkelt men ger ändå den där hemmagjorda känslan.

 

Vegansk Mandelmassa

 

Ingredienser:

  • 100 g sötmandlar
  • 2-4 dadlar

Ger ca 130 g mandelmassa

Gör så här:

1. Blötlägg mandlarna i ca åtta timmar (alternativt skålla dem)

2. Kärna ur dadlarna och mixa mandlar och dadlar till en jämn smet i en mixer, reglera eventuellt konsistensen med mandel mjöl eller vatten.

3. Förvara i kylen, tänk på att hållbarheten är begränsad.

 

Sockerfri Mandelmassa

Ingredienser:

  • 100 g sötmandlar
  • 2 msk honung

Gör så här:

1. Skålla mandlarna och kör dem genom en mandelkvarn eller mixa till önskad konsistens i mixer

2. Blanda i honungen och stöt samman till en smet i mortel eller fortsätt mixa till önskad konsistens. Reglera konsistensen med hjälp av mandel mjöl eller vatten.

3. Förvara i kylen, begränsad hållbarhet

Smaksättningar och tips

 

  • Tillsätt en bittermandel eller några droppar bittermandelolja för en djupare smak.
  • Forma mandelmassan till små ägg eller andra figurer och doppa i smält choklad.
  • Förvara de chokladtäckta äggen i kylen för att minska missfärgningar om du inte har tempererat chokladen
  • Smaksätt med rivet skal och lite saft från apelsin eller citron, tillsätt lite i taget för att se hur mycket smeten klarar utan att tappa konsistensen och hur tydlig smak du vill ha
  • Andra tips på smaksättningar är 1 krm vaniljpulver, lingonpulver eller varför inte lite lakritspulver eller kakao.
  • Stöt några färska blad basilika, mynta eller timjan i en mortel tillsammans med en liten bit mandelmassa eller lite strösocker för en härligt örtig smak.
  • Färga med ett par droppar livsmedelsfärg eller lite gurkmeja eller rödbetsjuice (ger också lite smak så använd försiktigt)

Glad påsk!

 

Please follow and like us:


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *