Från jord till bord, god grön mat efter säsong

Vårvintersallad med kålrot och granskottssirap

Vårvintersallad med kålrot och granskottssirap

 

Så här års börjar förråden sina och det gäller att vara kreativ med diverse rotfrukter om man vill äta någorlunda säsongsenligt. Just nu längtar jag verkligen efter att kunna gå ut och plocka de första små gröna bladen. På våren är brännässla och maskrosblad utan tvekan mina två favoriter i bladgrönsaksväg (nåja, de flesta skulle nog kalla dem ogräs, men det tycker jag är lite det fina med dem, att de finns i stort sätt överallt, i mängder och att jag inte behöver anstränga mig ett dugg för att de ska växa) De är toknyttiga, helt gratis och har en spännande smak. Här känns grönskande små blad och spirande blommor långt bort, snön ligger fortfarande tjock och nätterna är kalla, men om du bor längre söderut kan det mycket väll hända att du hittar både brännässla och maskrosblad i någon solig backe, ta då för guds skull med dem hem och laga en härlig brännesselsoppa och hacka ner maskrosbladen i en härlig sallad!

I vänta på våren och de gröna bladen tänker jag äta denna utmärkta råkostsallad.

 

Ingredienser:

 • ca 300 g riven kålrot
 • 2-3 rivna morötter
 • 1 rivet äpple
 • 1 hackad rödlök
 • 1/2 dl pumpafrön

Dressing: 

 • 1/2 dl olivolja
 • 1 tsk äppelcidervinäger eller citron
 • 2-3 tsk granskottssirap (eller honung)
 • 1/2 tsk finriven ingefära
 • 1 msk hackad färsk rosmarin eller något mindre torkad
 • salt

Topping: Groddar tex. alfalfa, mung och/eller rättiks groddar

Gör så här: 

1. Blanda samtliga ingredienser till dressingen i en stor skål, riv och hacka övriga ingredienser och vänd ner dem i dressingen. Toppa med groddar.

 

Please follow and like us:


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *