Från jord till bord, god grön mat efter säsong

Odlingstider

Odlingstider

Jag är en tämligen nyfrälst trädgårdsfantast, tills för ungefär två år sedan hade jag inte mycket till övers för de odlade växterna som hör hemma i en trädgård, varken grönsakerna eller blommorna. Nej vilda växter var mer min melodi, särskilt om de gick att äta. Men nu har jag insett att de odlade växterna är väl värda besväret. För mig är det väldigt viktigt att veta vart råvaran kommer ifrån och att den är schyst producerad med tanke på både människan och miljön. Vad kan då vara ett bättre alternativ än att odla sina egna grönsaker. Dessutom är det ju så otroligt roligt att se ett litet frö man har sått växa och så småningom  bära frukt. Här tänkte jag ge en liten inblick i hur det såg ut i trädgården förra året, häng med!

Här spirar små plantor av basilika, rucola och tomat. Känslan av att se ett frö gro är obeskrivlig! Jag kan inte annat än att fyllas av en stor förundran inför livets under, varje litet frö, varje liten planta som växer sig stor och livskraftig och bär frukt är ett under.

Att ha ett gäng kryddväxter på fönsterbrädan är en riktig lyx som gör det enkelt att svänga ihop en fantastisk måltid.

Så här såg det ut i vardagsrummet förra våren, i år kommer det säkerligen bli minst lika stor trängsel. Nära hundra purjolöksplantor väntar redan på omskolning och femtio tomatplantor har börjat gro, så om några veckor kommer huset svämma över av grönska, det luriga med det hela är att de små fröna inte tar så stor plats när de sås, men sedan när det är dags för omskolning till större krukor kommer kallduschen när du står där med femtio inte så små tomatplantor och undrar hur i hela friden du ska få plats med alla. Jaja, den tiden den sorgen, här lever vi helt i nuet.

Avhärdning pågår! Det är viktigt att vänja växterna vid det hårda väderförhållandena ute innan utplantering. Stark sol och vind kan vara förödande för små känsliga växter och de måste vänja sig succesivt.

Första skörden av späda rädisor och färgglada blad, lyckan är total när man kan äntligen kan börja skörda. Drömmen är att vara självförsörjande på i alla fall grönsaker eller åtminstone veta hur man gör för att odla sin egen mat. Det känns som den allra bästa försäkringen tycker jag, att veta att man kan klara sig själv om det skulle behövas av en eller annan anledning. Det är skönt att slippa förlita sig på det moderna samhället och dess bekvämligheter i alla lägen, när det känns som om det stormar i världen omkring mig, vill jag stå med fötterna stadigt förankrade i jorden och händerna fulla med frön. Under åren har jag samlat på mig diverse kunskaper som kan passa om man vill överleva långt från civilisationen (eller om den sagda har kollapsat till följd av en eller annan katastrof) vilda ätbara växter, att handmjölka en ko, att hugga ned ett träd med hjälp av en yxa och numera också att odla grönsaker hör till mina favorit kunskaper inom detta något nördiga område. I år har jag tänkt ta ytterligare att steg på vägen till självförsörjning och så smått börja samla egna frön.

Som den sallads älskare jag är känns det som en riktig lyx att ha stora vackra salladshuvuden som den här i trädgården. Om man förkultiverar salladshuvudena har de lättare att stå emot snigelangrepp.

Lyckan är egna jordgubbar 

Sallat, persilja, rödbetor, grönkål och luktärt i en salig röra, vi använder oss mycket av täckodling i trädgården, en metod med många fördelar väl värd en googling om du inte har hört talas om det förut.

Blomsterprakt! Är det inte underbart med något som får breda ut sig och ta plats enbart för att det är vackert?!

Mystiskt dimmiga sommarkvällar är något av det bästa jag vet.

Skymtar ni de blå bergen i bakgrunden? helt klart min favorit utsikt i trädgården.

När spindeln matchar rosorna perfekt.

Så här kan det se ut om du kikar över staketet en sommarkväll.

Höns och tomater

Mera liv i trädgården, hushållstigern Katten Johansson lurar på bästa gömstället i rabatten.

Odling pågår

En övervintrad morot gick upp i blom.

Krasse och gurkört, ätbara blommor är toppen tycker jag!

 

Ringblommor är en fantastisk blomma, jag använder den i allt från sallader, teer och ringblomssalva.

 

skördetider

Vinter portulaken är en tålig rackare och höll ut ända tills första snön la sig. Det börjar bli hög tid att runda av det här inlägget tycker jag, förhoppningsvis har ni fått en lite bättre bild av hur det ser ut i den närmaste omgivningen där jag sitter och skriver (ja, på sommaren i alla fall) och kanske är du lika nyfiken som jag på vad årets odlingssäsong har att erbjuda.

 

Please follow and like us:


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *