Från jord till bord, god grön mat efter säsong

Odling pågår och Nässlor

Odling pågår och Nässlor

Här på bloggen har det varit tyst ett tag, det beror helt enkelt på att det jobbas för fullt i trädgården och fast dagarna bara blir längre och ljusare räcker tiden ändå inte till åt allt som ska göras. För det är nu allt händer, det är nu alla små frön ska ner i jorden och det ska grävas och gödslas, byggas, planteras, och de första vilda örterna ska skördas och torkas för framtida bruk och sen får man inte glömma bort att det ska njutas också för jäklar vad det har varit soligt och varmt de senaste dagarna! Så idag tänkte jag att ni skulle få se några glimtar från trädgården och jag tänkte även gen några tips på hur man bäst plockar och tillagar min favorit vårprimör; nässlor.

Purjolök, sallat, och sommarblommor på avhärdning, just nu drunknar vi nästan i grönska och det är ett ständigt jobb att skola om alla små plantor när de har växt ur sina krukor och växer gör de, så det riktigt knakar om det.

 

Vitlöken som jag satte i höstas har kommit upp fint och ska snart få sällskap av i odlingsbädden av olika sorters morot

“Brännässla är som en godare version av spenat” sa en vän nyligen, jag kan inte annat en hålla med, den är inte bara mer smakrik men den finns dessutom att plocka alldeles gratis, man behöver inte ens odla den! Kan ni tänka er något mer fantastiskt?! Och just det den är vansinnigt nyttig också.

Nässlor plockas bäst med hjälp av handskar och eventuellt en sax. Är du en erfaren nässelskördare med bestämda nypor kan du möjligtvis komma undan utan att bränna dig allt för mycket om du som jag gjorde här bestämmer dig för att lämna handskarna hemma (läs glömde och var för lat för att gå till baka och hämta dem), i alla fall om det fortfarande är tidigt på säsongen då nässlorna är späda. Annars rekommenderas denna metod endast om du vill imponera på dina matgäster (om de nu tillhör den typen som blir imponerad av att höra att du har plockat nässlorna helt själv och dessutom utan handskar) om du vill vara lite diskret kan du alltid ta med gästerna på en liten promenad i det vilda och helt enkelt börja skörda nässlor med bara händerna så där lite nonchalant. Förutom tillfället att (eventuellt) imponera på gästerna är det alltid trevligt med en liten tur ut i det fria och att involvera gästerna i matlagningen  brukar ta död på även den stelaste stämning.

När du har tagit dig hem med fångsten (nässlorna) så kan det vara en god ide att rengöra dem i ett litet vattenbad i vasken eller stor bunke, byt vatten ett par gånger, rör runt och fiska upp grässtrån och annat oönskat med hjälp av en slev. Tidigt på säsongen när nässlorna fortfarande är små och späda behöver man inte förvälla dem utan det går bra att till exempel steka dem direkt eller ha i en gryta (släng i mot slutet av koktiden), hacka ner i en omelett eller varför inte torka och göra eget nässelpulver att ha i gröna smoothies.  Här kommer några tips på vad man kan göra med nässlor.

Laga det här med dina nässlor:

  • Hemmagjord pasta fylld med nässlor och ricotta
  • En klassisk nässelsoppa
  • Nässelpaj
  • Släng i några nävar i tomatsåsen mot slutet av koktiden och låt koka ytterligare en minut eller så
  • Stek tillsammans med vitlök och hackade hasselnötter i smör eller olivolja, salta peppra, passar som tillbehör till det mesta
  • Nässelomelett

Det här är mina bästa tips just nu. Om du undrar över mängder och vill ha ett recept att följa är det bara att byta ut spenaten i tex. en spenatpaj mot nässlor. Alltså låt inspirationen flöda i köket, njut av det naturen ger och kom ihåg brännässlorna bränns inte så länge du tillagar dem.

Då är det tid för mig att tacka för den här gången för nu ska vi nämligen gå ut och gräva, Fiffi efter sorkar och jag efter rötter.

Please follow and like us:


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *