Från jord till bord, god grön mat efter säsong

Vild vårsallad med vattenmelon

Vild vårsallad med vattenmelon

Att leva nära naturen kan vara frustrerande ibland, som när en skata bestämmer sig för att lägga beslag på alla bondbönor utom två, när du råkat lämna fröpåsen i landet en liten stund efter att ha blivit avbruten i arbetet av en eller annan anledning (antagligen av familjens yngre förmåga som just nu är full med upptåg). Men det kan också vara underbart, till exempel när man kan ge sig ut i närmaste skogsdunge, strosa runt lite, lyssna på fågelsång, plocka några blad här och där och komma hem med middagen. Det är nog det som är det vackra, naturen tar och naturen ger, sen gäller det som människa att anpassa sig och göra det bästa av situationen, vilket är en konst i sig.

På mindre plantor i skogens skugga kan man fortfarande hitta späda granskott, hittar du bara sådana som har blivit en smula förvuxna och börjar stickas en aning kan du finhacka ett par stycken och slänga ner i dressingen för att ändå få med den fina smaken.

Harsyra i full blom

Nu till salladen. Den här salladen är som ett rop från det vilda, en uppmaning att våga ge sig ut i skog och mark (eller i trädgården) och plocka på sig diverse ätbart och att sedan faktiskt använda sig av det i köket. Vilda växter och “ogräs” är ofta väldigt smakrika och gifter sig därför väldigt bra med den lite sötare smaken hos vattenmelon, rivet äpple och rödlök är också goda smakkamrater till dina vilda sallader. Använd de späda blad som finns till hands och när bladen har kommit lite längre i sin utveckling går det bra att hacka dem för att göra dem mer lättuggade.

Alm med Almfrukter

 

Ingredienser: 

 • 1 vattenmelon
 • almfrukter
 • harsyra blommor och blad
 • hallonblad
 • blåbärs blad
 • späda granskott
 • ätbara blommor tex. gullviva eller violer

Dressing: 

 • 1/2 dl olivolja
 • finrivet skal och saft från 1/2 citron
 • örtsalt
 • peppar

Gör så här:

1. Plocka dina blad och blommor, skölj bladen noga genom att lägga dem i vattenbad och byta vatten ett par gånger tills sköljvattnet ser hyfsat rent ut, låt rinna av något. Blommorna blir lätt förstörda av vatten, så skölj dem försiktigt för sig eller inte alls.

2. Skär vattenmelonen i mindre bitar och lägg på ett serveringsfat, toppa med blad och blommor.

3.  Blanda ingredienserna till dressingen och ringla över salladen.

 

Servera denna sallad som tillbehör till grillat, uppfriskande förrätt, tillsammans med vårprimörer eller som ett ätbart samtalsämne “Jaså kan man äta det här? Det trodde jag inte” “Åh vad gott!” eller “det här var.. spännande” “vad är det här och vart kan jag hitta det?” är tänkbara reaktioner.

Några tips när du letar mat i naturen: 

 • Vissa saker så som granskott ingår inte i allemansrätten, därför bör du fråga markägaren om lov innan du ger dig ut och skördar. En enkel tumregel gällande allemansrätten är att du får skörda allt som inte påverkar plantan inför nästa år tex. blad, blommor, och bär, men inte tex. rötter eller skott (på fleråriga växter). detta är som sagt bara en grundregel, sedan kan det förekomma diverse andra regler gällande vissa arter, känner du dig osäker på vad som gäller kan du läsa mera här.
 • Visa hänsyn för naturen. När du skördar ute i det vilda ska du liksom ett betande djur strosa fram mellan buskar och snår och ta ett blad här och ett blad där. Det vill säga; ta inte alla blad, skott eller blommor på en planta/område, ta det du behöver men lämna kvar lite till växten och gen den en chans att återhämta sig och ge ny skörd eller föröka sig inför nästa år.
 • Var säker på att du har identifierat växterna korrekt innan du stoppar dem i munnen, känner du dig osäker på vilken växt som är vilken är det en bra ide att ta med sig ett växtlexikon, smart telefon eller kunnig växtkännare innan du ger dig ut i naturens skafferi (det senare alternativet torde vara det trevligaste).
 • Njut! Passa på att se dig om i naturen, lyssna på fåglar, lukta på en blomma, knapra på späda blad, filosofera över hur det skulle kännas att vare ett rådjur, känn doften av skog och sätt dig på en stubbe och vila dig ett slag, kanske får du oväntat besök av en fågel eller ekorre eller någon annan av skogens alla invånare.
 • Tänk på att inte skörda i närheten av en trafikerad väg, industriområde eller kraftigt besprutad åker.
 • Våga experimentera med nya smaker och kombinationer, bjud in naturen i ditt kök!

 

Please follow and like us:


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *