Från jord till bord, god grön mat efter säsong

Älggrässaft

Älggrässaft

Ett trevligt sommarnöje är att plocka en korg full av ljuvligt doftande älggräsblommor och tillbereda saft där av. Passa på att skörda blommorna i en vacker omgivning och njuta av vår vackra natur, när saften är färdig slår du dig ned i skuggan av ett träd och dricker ett svalkande glas älggrässaft. Som du hör handlar det inte bara om att göra lite saft, det blir en upplevelse för alla sinnen.

Älggräs eller älgört som den också kallas trivs i fukthållande marker på ängar och längs dikeskanter och förekommer allmänt i hela landet. Något som är bra att tänka på när man samlar in vilda växter är att inte skörda nära vägrenar, på besprutade marker (tex. vissa åkrar) eller på andra områden som kan ha exponerats för tungmetaller och kemikalier. Känner du dig osäker på vilken växt det handlar om? Ta hjälp av lämplig bok eller google. Skörda gärna på förmiddagen en solig dag när daggen torkat upp lite. Välj blommor som ser fräscha ut och är till största delen nyutslagna.

Ingredienser:

  • 2 liter älggräsblommor
  • 2 skivade ekologiska citroner
  • 2 tsk citronsyra
  • 1 1/2 liter kokande vatten
  • 7 dl socker

Gör så här:

  1. Rensa blommorna genom att plocka av dem från skaftet klase för klase och ta bort eventuella insekter.
  2. Lägg blommor, citronerna och citronsyran i en rostfri bunke med lock tex. en kastrull. Slå över det kokande vattnet och täck med lock eller plast. Låt stå och dra i cirka ett dygn på en sval plats.
  3. Sila av blommorna, gärna genom en kokt silduk. Rör i sockret och smaka av till önskad sötma.
  4. Häll upp på väl rengjorda flaskor, i kylen håller saften i cirka två veckor, i frysen betydligt längre. Om du fryser in saften fyller du flaskorna till cirka två tredjedelar så håller flaskorna bättre.

Låt livet ta tid, ta vara på nuet och njut av sommaren!

Please follow and like us:


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *